DMV / LOCUINTA  UNIFAMILIALA

• stadiu : concurs de solutii . proiect finalist

• echipa proiect : Studio A19 | arh. Alina Dragomir, stud. arh. Iulia Ilie, arh. Cătălin Filip | colaborator : arh. Cristina Bălțoi

• functiune : locuinta individuala pe lot

• amplasament : Dumbrava Vlasiei

• suprafata teren : Dumbrava Vlasiei


• ‍concept :

Ce înseamnă intimitatea unei locuințe într-un context în care dorința de a te deschide către exterior face limita dintre public și privat din ce în ce mai permeabilă? Cum poate fi o casă expusă, deschisă vieții în comunitate și în același timp protejată? Cum arată și mai ales cum se locuiește o casă atemporală ?

Locuință caută odată să se așeze cât mai modest pe teren și își asumă o segregare clară între diferite tipuri de spații, conturând straturi ale privatului, dar ținând în același timp la dimensiunea ei publică.

Tranziția de la o zonă expusă exteriorului comunității către cotloanele ascunse ale locuinței se face având în fundal ideea conturării unor grădini care să aparțină diferitelor zone ale casei: astfel intrarea și zona de „prispă” reprezintă un prim filtru pentru intrarea în spațiul principal al locuinței.

Spațiul vital al casei este conturat în mod firesc în jurul unor elemente care îl ordonează: luminatorul din zona de zi, alături de axul vertical al hornului șemineului ce definesc compozițional un volum compact, dar care, prin expresia, orientarea și ritmul golurilor se fragmentează în locuri vibrate și intime:  zone precum locul de luat masa care se deschide către răsărit, scara care duce către supanta luminată zenital, biblioteca din holul de acces catre zona de noapte, toate acestea sunt locuri gândite pentru a permite pentru a te putea „așeza” cât mai firesc în propria locuință.

Corpul de legătură între cele două zone (de noapte si de zi) se deschide către ambele curți, fiind un volum puternic fragmentat care marchează trecerea într-o zonă dominată de grădină, care conține și corpul dormitoarelor. Această zonă de odihnă deține propria grădină, orientată către sud-est, intens plantată și mai intima.

Materialele folosite, precum cărămida recuperată, lemnul, betonul pigmentat roșu sunt de asemenea alese în concordanță cu o anumită modestie a casei și o scară cât mai firească a spațiilor, dezvoltate exclusiv pe parter tocmai pentru că un asemenea loc cere o apropiere cât mai mare față de pământ.

SCHEMA+CASA+FARA+TIMP.jpg